Arcos de la Frontera
   

Arcos de la Frontera

Een van de beroemdste Pueblos Blancos in Andalusië

Arcos de la Frontera is een van de beroemde witte dorpen in de provincie Cadiz, in het zuiden van Spanje. Arcos telt ongeveer 30.000 inwoners en is daarmee na Ronda de grootste van de witte dorpen. Arcos is gelegen aan de oostelijke zijde van de Guadalete rivier. De Peña, de rots waarop het oude centrum van Arcos op ongeveer 150 meter hoogte balanceert, is uitgesneden door de Guadalete rivier.

Die unieke locatie zorgt ervoor dat het uitzicht vanaf het oude centrum op de omliggende heuvels en het meer adembenemend is. De naam “Arcos” duidt op de typische architectuur van het witte dorp. In elk huis in het oude centrum zijn boogvormige doorgangen en kruisgewelven te vinden.

Gedurende 700 jaar was het hele Zuiden van Spanje in handen van de Moren. In de 13de eeuw gingen de Spaanse katholieken de strijd aan met de Moren om de regio terug in handen te krijgen. De Moorse invloed op de Andalusische architectuur is duidelijk zichtbaar bewaard. gebleven. De combinatie van Romaanse en Gotische architectuur met Moorse elementen zorgt voor de boeiende mix die zo typisch is voor Andalusië.

Het rijden door de smalle straatjes van Arcos vereist enig geduld en stuurmanskunst. Arcos is niet echt geschikt om met grote auto’s doorheen te rijden vanwege de nauwe passages.

Spaanse Droom

Het dorp Arcos is vooral bekend in Nederland vanwege een programma op TV “De Spaanse Droom”, enige jaren geleden.

De omgeving

In Jerez de la Frontera, op 30 kilometer, kunt u de Spaanse rijschool en de sherrybodega’s bezoeken, Cadiz, de oudste havenstad van Europa, op circa 40 km afstand is de moeite waard als historische parel op een landtong in zee gelegen. Het heeft een gezellig, oud centrum met smalle straatjes, winkeltjes en pleinen. De uitgestrekte stranden van de Costa de la Luz liggen op ongeveer 45 – 60 minuten.

In de richting van Ronda vindt u het nationaal park Sierra de Grazalema waar u uitstekend kunt wandelen en fietsen. Het dorp is tevens een goed vertrekpunt voor een verkenning van de witte dorpjes van Andalusië en de fokkerijen van stieren die opgeleid worden voor de stierengevechten. In de omgeving kunt u paardrijden, golfen en parapenten en ‘s zomers zijn er verschillende mogelijkheden voor watersport.

De afstand naar de luchthaven van Sevilla bedraagt ca 100 km, naar de luchthaven van Malaga ca. 200 km, de afstand naar het station van Jerez de la Frontera bedraagt ca 35 km.

Arcos beschikt over faciliteiten zoals supermarkten, sportmogelijkheden, bioscoop, winkelcentrum, etc.

 
 
Tip een vriend ›