Málaga
   

Bruisende havenstad

Málaga, aan de Middellandse zee,  is de op één na grootste stad van Andalusië. De stad zou al in 1.000 jaar vC. gesticht zijn, onder de Feniciërs. In de 6e eeuw v.Chr. werd de stad veroverd door de Carthagers en in  218 v.Chr. door de Romeinen. De Romeinen schiepen vele belangrijke bouwwerken in de stad, waaronder de haven en het Romeinse theater. Málaga kreeg in deze periode ook haar officiële stadsrechten. Málaga groeide in deze tijd uit tot een belangrijk centrum van de regio, met een groeiende gemeenschap intellectuelen en kunstliefhebbers.

Puur Spaans met heerlijk klimaat

Málaga heeft de laatste jaren veel energie gestoken in het opknappen, autovrij en aantrekkelijk maken van zijn binnenstad en dat is goed gelukt. Het is een stad die puur Spaans is en steeds populairder wordt. Malaga heeft een mooi oud centrum, vele pleintjes en gezellige straatjes. Vanwege het milde klimaat is deze stad aan de Middellandse zee het hele jaar door een heerlijke bestemming. Het is een stad die je perfect op de fiets kunt verkennen.

Kunst & Cultuur

Málaga is de laatste jaren steeds meer uitgegroeid tot een kunst & Cultuurstad. Bijna elk jaar wordt er wel een interessant museum geopend. Málaga is bekend als de geboortestad van Pablo Picasso, er zijn dan ook twee musea opgedragen aan zijn werk, het Picasso museum van Málaga en zijn geboortehuis. Sinds 2011 is er in Malaga een vestiging van het Thyssen Bornemisza. In de oude tabaksfabriek, net buiten het centrum is het Russisch staatsmuseum van Sint Petersburg gevestigd. Samen met Centre Pompidou Málaga is dit één van de meer recente publiekstrekkers in Málaga. Het imponerende Museo de Málaga, gevestigd in het oude douanegebouw van de stad (Palacio de la Aduana is een enorm,  neo-klassiek gebouw uit de negentiende eeuw. Het is is geheel gerenoveerd en omgebouwd tot museum en herbergt sinds 2016 het Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten) en het archeologisch museum van Málaga. De entree is gratis. 

In 1528 werd er begonnen met de bouw van de grote kathedraal. Omdat de tweede toren vanwege geldgebrek nooit afgebouwd werd heeft de Kathedraal als bijnaam “La Manquita” de éénarmige. Ook de burcht, de Alcazaba op de rots Gibralfaro, is een bezoek waard. Hier ligt ook de gelijknamige Parador, waar je, mocht je er niet logeren, toch op het terras kunt genieten van een drankje of lunch en het prachtige uitzicht over de stad en de zee.Er is een groot aantal evenementen,concerten en festivals zoals het carnaval van Málaga, en het fiesta Mayor de Verdiales, Semana Santa.De feria in augustus is een week lang durend feest met kleurrijke vertoningen, diverse activiteiten, flamenco en prachtige kostuums.

Gastronomie, Flamenco & uitgaan

Op culinair gebied heeft de stad veel te bieden, als kustplaats vooral bekend om zijn visspecialiteiten in alle variëteiten. Op de diverse fraaie, overdekte markten kun je verse lokale producten kopen maar ook prima lunchen of een tapaatje eten. Aan de grote pleinen vind je leuke terrassen – een tip voor een uitstekend restaurant aan de voet van het Cervantes Theater  is Vino Mio, van de Nederlandse Helene Mostertman. Er is een bruisend uitgangsleven. De regio Málaga is bekend vanwege zijn Flamenco, diverse dansen zijn ontstaan in plaatsen in de omgeving, de rondeña, verdiales, jaberas en malagueñas zijn allemaal variaties van de fandango totdat zij bekend raakten als verschillende vormen van flamenco. Het nachtleven speelt zich voornamelijk af in de straten en pleinen bij het Plaza de la Merced, de Plaza de la Constitucion, Calle Granada, Calle Alcazabilla, Calle La Malagueta and Calle Larios. Er zijn vele bars, discotheken en nachtclubs.

 
 
 

Tip een vriend