Segovia en omgeving
   

Een eerste kennismaking met Castilla y León

Monumentaal

Als het al mogelijk is deze uitgestrekte regio in één begrip te vangen dan is het in het woord “Monumentaal”. Want alles aan de geografische en culturele aspecten van deze strategisch gelegen gemeenschap is buitensporig. De enorme diversiteit van de landschappen is vooral te danken aan de omvang van deze streek, die een vijfde deel van heel Spanje beslaat.

Castilla y León ligt voornamelijk rond het bekken van de rivier de Duero en heeft strategische verbindingen met Madrid en de streken aan de Atlantische oceaan. Het wordt op natuurlijke wijze begrensd door de Cordillera Canábrica in het noorden, Sistema Ibérico in het oosten, Sistema Central in het zuiden en Montes Galáico-Leoneses in het westen. De Duero en haar hoofd en zijrivieren hebben drie soorten landschap doen ontstaan: de woeste vlakte, het open veld en de vruchtbare laagvlakte.

Flora en fauna

De meest voorkomende boomsoorten op de heuvels en in de bossen is de steeneik, de kastanjeboom in de koelere gebieden en de grove dennen van het Gredosgebergte. In de meest woeste gebieden leven diersoorten als de wolf en de bruine beer, herten, wilde zwijnen en auerhanen. In de Gredos vindt men de berggeit en keizersarend, de vale gieren in de Kloof van de Lobosrivier en ontelbare ooievaars overwinteren in Villafáfila. De natuurlijke grenzen van deze regio, de imposante onregelmatig gevormde bergketens, hebben gezorgd voor gevarieerde en bekoorlijke landschappen. Op de hoge bergtoppen vormt de eeuwige sneeuw een prachtige aanblik, terwijl de lager liggende zones bestaan uit vruchtbare bossen met rivieren.

Een rijke geschiedenis

Rond de Duero en haar zijrivieren vestigden zich al heel vroeger de eerste stammen, van wie de geschiedenis verloren is gegaan. Pax Romana bracht beschaving en vooruitgang; bruggen, wegen, thermen en afvoersystemen, aquaducten en nieuwe stedelijke nederzettingen. Later bouwden de christenen de eerste kerken die aan de vlakke horizon van Castilië van verre te zien waren. Na de opeenvolgende invasies van de Arabieren raakten de oevers van de Duero verarmd en ontvolkt. Maar het dal overleefde en vanaf de IXe eeuw werden hier steden als Zamora en Burgos gesticht. De vereniging van Castilla en León in 1230 was het begin van de vorming van een eigen cultuur en identiteit van wat het machtigste koninkrijk van het Iberische schiereiland zou worden.

In León werd de eerste ooit in het westen gehouden democratische volksvertegenwoordiging bijeengeroepen en in Valladolid traden Ferdinand en Isabel in het huwelijk, het Katholieke Koningspaar dat zo een cruciale rol heeft gespeeld bij de vorming van Spanje als natie.

Het was een tijdperk van oneindige rijkdom, uit de Nieuwe Wereld meegebracht in karvelen met de Spaanse vlag in top. Veel van de vooruitgang en welvaart die in de daarop volgende eeuwen bereikt werd ging weer verloren toen het rijk “waar de zon nooit onder ging” langzaam begon af te brokkelen. In die tijd ontstond het fenomeen van de emigratie, de zoektocht naar nieuwe kansen, die nog tot in deze tijd voortduurt.

Castilla y León bestaat uit negen provincies: Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora. Hoewel de hoofdsteden en dorpen op zich een geheel eigen karakter vertonen, zijn zij verbonden door een gemeenschappelijk verleden met een rijke geschiedenis en oude tradities.

 
 
Tip een vriend ›