Madrid – Historische Taberna’s

– Een avond in Madrid met historische Tabernas & Top-tapas! – 

Er is iets met Madrid. Het is een magische doos van Pandora. Elke keer als ik er terugkom ontdek ik wat anders. En ik ben nog lang niet uitgekeken! Die enorme stad is mij te groot om in te wonen maar het is heerlijk om je af en toe onder te dompelen in haar energie! Ik vind het een verrassend vriendelijke stad.

Natuurlijk ga je naar Madrid om te genieten van de kunstcollecties en bijzondere tentoonstellingen in het Prado, het Thyssen-Bornemisza of het Reina Sofia, om meteen maar de grote namen te noemen. Maar daarnaast, wat Madrid heerlijk maakt zijn die contrasten, het ene moment loop je nog door een streng museum, een half uur later ben je in een volkswijk waar je op de stoep bij de bakker wat lekkers eet of in een oude taberna ‘una caña’ – een pilsje drinkt terwijl er iemand op een gitaar zit te tokkelen.

Ik ben gek op die mooie oude Taberna’s met hun kleurrijke azulejos, grote spiegels, de bruine houten bar met hammen erboven. De chaos, de servetjes op de grond. De luidruchtige Spanjaarden die met hun hele lijf communiceren en elkaar vriendelijke verwensingen toeroepen. Hieronder tips voor een avond- en maagvullend programma met 3 historische taberna’s elk met hun eigen, verrukkelijke tapa-specialiteit. We gingen in Madrid op stap met Devour Madrid Foodtours, een aanrader!

1. Taberna Real

Deze statige taverne is gevestigd in een monumentaal pand aan het Plaza de Isabel II, vlak bij het Teatro Real. Deze locatie was al bekend in de 16 eeuw toen hier gerechten werden bereid in opdracht van het koninklijk paleis. Nu ga je hier naar toe voor een glaasje van hun huisspecialiteit: de zoete vermout van de tap en de onovertroffen jamón Ibérico de bellota. De Madrilenen eten er traditioneel huisgemaaktje chips, olijven en geroosterde Marcona amandelen * bij. www.tabernareal.com

*Over Marcona-amandelen Er komen alleen in Spanje al honderden variëteiten van de amandel voor, en de Marcona amandel is een van de meest geliefde ervan. Deze amandel wordt ook wel de “Queen Almond” genoemd. Ze is zoet en boterig van smaak, heeft een ronde vorm en mooie witte kleur. De Marcona amandel groeit exclusief in Spanje, vooral langs de Mediterraanse kust. Wordt vooral ook gebruikt voor het maken van nougat, de geliefde ‘turrón’. Als tapa worden ze gefrituurd in olie, een beetje zout erop, heerlijk!

Via de Taberna Real loop je richting het enorme Palacio Real en de opmerkelijk jeugdig ogende Kathedraal (dat klopt ook want de bouw van de eerste en enige Kathedraal in Madrid werd ‘pas’ in 1883 gestart en is in 1999 afgerond). De bouwstijl sluit aan bij het naastgelegen paleis, Neo-Klassiek, maar van binnen is het Neo-Gotisch. Het Palacio Real, het koninklijk paleis, is het grootste Koninklijke Paleis ter wereld met maar liefst 3.418 kamers. De tuin, Campo del Moro, is een fraai voorbeeld van Engelse landschapsarchitectuur. Vanuit hier heb je ook een mooi uitzicht over het jachtgebied van de Koning, het lager gelegen Casa del Campo. V

2. Mesón del Champinon

Als je hier naar binnenloopt dan zie je meteen de bladen al hoog opgestapeld op de bar staan. Champignons, champignons en nog meer champignons! Gevuld met chorizo, peterselie, wat zout, voor je ogen gegrild, en dan wat citroensap erover, verrukkelijk! Een andere specialiteit hier is mijn ‘all-time’ favoriete ‘Pimientos de Padrón’ – gefrituurde groene pepertjes waar heel af en toe een gemeen scherpe tussen kan zitten. Er wordt sangria bij geserveerd, ook lekker, maar ik drink er een finootje bij. Dit is een locatie die bekend is bij toeristen maar ook de locals weten het te vinden en de bediening is op z’n Spaans vriendelijk (dus niks overdreven gedoe). ’s Avonds komt iemand Spaanse hits spelen op z’n keyboard en de sfeer is heel gemoedelijk. Gewoon lekker over je heen laten komen en vooral zalig veel champignons naar binnen wippen… Er is een truukje hoe je dat kan doen met alleen een houten prikkertje, kijk maar of je dat lukt zonder te knoeien! Cava de San Miguel, nº 17 https://mesondelchampinon.com/en

Van Mesón del Champinon loop je dan via de Plaza Mayor, waar altijd wel wat valt te beleven, en de befaamde Puerta del Sol, het ‘nulpunt’ van Madrid en Spanje naar een andere topper.

3. La Casa del Abuelo

In deze hele buurt is het ’s avonds een en al gezelligheid qua tapasbarretjes en zie je veel fraaie gevels, zoals aan de overkant van deze locatie maar we gingen toch hier zitten, buiten, aan een soort toonbank bij het raam (zie ook foto) en ik at hier de huisspecialiteit: ‘Gambas en Ajillo’ Opgediend in kleine, loeihete schaaltjes, zó van het vuur. Knapperige, kleine gambas met een smak knoflook, ñamñam! We dronken er een witte wijn bij, een uitstekende Verdejo, maar er worden ook mooie rode wijnen geschonken, zoals de Toro, van de eigen bodega van het huis. La Casa del Abuelo heeft ook vegetarische tapas zoals Espárragos trigueros a la Plancha (gegrilde asperges in een krokant jasje), Pimientos de Padrón, Salmorejo Cordobés (maar vraag dan wel of ze de blokjes ham weglaten – ‘sin jamón’) en Tomate aliñado al Ajillo (Tomatensalade met knoflook). Hoewel je hier zeker andere toeristen zult tegenkomen vond ik het een prettige plek en de bediening heel joviaal. De bezwete kok somde desgevraagd een lijst op van het allerbeste uit zijn keuken! Calle de la Victoria, 12, http://lacasadelabuelo.es

Meer beroemde barren

NB: Ben je fan van mythische bars? in dit artikel in El Pais (in het Spaans) vindt je een overzicht van een aantal ‘barren met een verhaal’ in Madrid