Het állerlekkerste Tortilla recept!

 – vegetarische klassieker uit de Spaanse keuken – 

De Tortilla Española is een klassieker uit de Spaanse keuken, een eerlijk, eenvoudig gerecht waar je, mits met de beste ingrediënten, zeker indruk mee maakt op elke picknick, een buffet, als tapa, lunch of bij-gerecht. In de zomer heerlijk met een groene salade of een glas gazpacho – in de winter bij een kom soep! Ik geef je hieronder mijn favoriete recept. Je bent er wel even mee bezig maar het is echt super simpel.

 Ingrediënten
* 1 kg vastkokende aardappelen
* zout & peper
* 8 grote scharrel eieren
* 1 grote ui (ik vind de zoete, witte ui heel lekker)
* Extra Vierge Olijfolie

Bereiding 

  • Snij de aardappelen in plakjes van circa 1/2 cm, strooi er wat zout over.
  • Verwarm circa 1 cm olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Doe de aardappels in de pan en voeg daarna olie toe tot ze onderstaan.  “kook’ ze 20 minuten op laag vuur, de olie moet niet echt pruttelen.
  • Klop in de tussentijd de eieren in een grote kom los met wat zout en peper.
  • Snij de ui in dunne ringen en fruit ze op laag vuur in een 2e pan tot ze beginnen te karameliseren.
  • Giet de olie er af en doe de ui bij het eimengsel. Doe de aardappelen er ook bij. Laat dit 20 minuten rusten.
  • Giet rest van de olie uit de koekenpan (laat afkoelen en doe in een pot of fles voor hergebruik – maar alleen dan voor je volgende tortilla’s) en verwarm
  • de pan op middelhoog vuur.
  • Voeg het ei-aardappel mengsel toe. Bak het op laag vuur 6 tot 8 minuten.
  • Keer de tortilla door een plat bord op de pan te leggen en de pan om te draaien. (spannend moment!)
  • Bak de andere kant een paar minuten en laat de tortilla op een bord glijden. Snij in stukjes of in partjes.

Je kunt tortilla zowel warm als koud eten en prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Heerlijk met alioli!

¡Buen Provecho!