Over de route

Ruta de la Plata

Fly & drive route Gijón, Asturias naar Sevilla, Andalusië. Werelderfgoedsteden Salamanca, Cáceres en Mérida. León, Guadalupe en Zafra. Unieke reis langs ongekend culturele erfgoed. Verblijf in authentieke en kleinschalige hotels.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Onderweg tijdens de route

De Ruta de la Plata loopt van Noord naar Zuid Spanje Van Gijón in Asturias naar Sevilla in Andalusië door de volgende regio’s: Asturias, Castillië en León, Extremadura en Andalusië.

Asturias

Het prinsdom van Asturias is een van de meest ongerepte en pittoreske regio’s van Spanje. Het is een regio met grote natuurlijke rijkdommen die van oost naar west loopt en in het noorden begrensd wordt door de golf van Biscaye en in het zuiden door de Cantabrische bergketens. Het landschap wordt gedomineerd door bergketens met toppen die vaak boven de 2000 meter uitkomen en waar de sneeuw tot in juli blijft liggen. De vele rivieren hebben er diepe valleien in het landschap uitgesneden. Naast bergen vindt u hier een lieflijk glooiend landschap en een grillige kustlijn.

Castilla y León

Castilla y León beslaat een vijfde deel van Spanje. De diversiteit van haar landschappen is enorm. Castilla y León ligt voornamelijk rond het bekken van de rivier de Duero en heeft strategische verbindingen met Madrid en de streken aan de Atlantische oceaan. Het wordt op natuurlijke wijze begrensd door een drietal bergketens. Rond de Duero en haar zijrivieren vestigden zich al heel vroeger de eerste stammen. Pax Romana bracht beschaving en vooruitgang; bruggen, wegen, thermen en afvoersystemen, aquaducten en nieuwe stedelijke nederzettingen. De vereniging van Castilla en León in 1230 was het begin van de vorming van een eigen cultuur en identiteit van wat het machtigste koninkrijk van het Iberische schiereiland zou worden. Het was een tijdperk van oneindige rijkdom, uit de Nieuwe Wereld meegebracht in karvelen met de Spaanse vlag in top.

Extremadura

De grote conquistadores van Spaans Amerika als Pizarro en Cortés, hadden hun wieg in de Extremadura. Het is een uitgestrekt en puur gebied, met uitgestrekte dehesas en een groot Nationaal park: de Sierra de Montfrague. Mérida is een van de parels van dit gebied, met haar Romeinse theater en amfitheater en de Diana-tempel. Het middeleeuwse Trujillo is gebouwd op een granieten heuvel. En indrukwekkend kasteel torent boven het stadje uit. Het Plaza Mayor van Trujillo behoort tot de meest sfeervolle van Spanje. Een bezoek aan het klooster van Guadalupe mag niet ontbreken. Vele pelgrims zijn u voorgegaan. Deze stad is vooral bekend vanwege ‘de zwarte Maagd van Guadalupe’. In het zuiden vindt u Zafra, ook wel ‘klein-Sevilla’ genoemd. De Extremadura is een paradijs voor birdwatchers.

Andalusië

Andalusië is de grootse en meest zuidelijk gelegen regio van Spanje. Ook buiten de beroemde steden Granada, Sevilla en Córdoba met hun Moorse erfgoed valt er veel te ontdekken: Ronda, spectaculair gelegen aan het Tajo-ravijn, de ‘Pueblos Blancos’ zoals Arcos de la Frontera, Grazalema en Vejer de la Frontera. Maar natuurlijk ook de tweelingsteden Ubeda en Baeza, uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco. Er zijn talrijke kleinere steden waar u een rijk cultureel erfgoed treft, zoals Carmona, Malaga en Cádiz, de oudste havenstad van Europa. Andalusië heeft een zeer gevarieerd landschap, van woestijnen in het zuidoosten tot groene, glooiende dehesa’s en de hoogste bergen van Spanje.

Aanvullende informatie over locaties tijdens de route

León

De stad León is de hoofdstad van de provincie León in het noordwesten van Spanje. León ligt op 841 meter hoogte op de Spaanse hoogvlakte en is met 136.414 inwoners de grootste stad van de provincie, die ongeveer een half miljoen inwoners telt. León is een echt Spaanse stad die wonderwel haar romaanse en gotische erfgoed wist te bewaren ondanks het feit dat het de is uitgegroeid tot een grote en bedrijvige stad. León is bekend om zijn gotische kathedraal en andere monumentale gebouwen, waaronder de romaanse Real Colegiata de San Isidoro, het neogotische Botines Huis een van de vroegere werken de architect Antoni Gaudí, nu een bankgebouw en het platereske San Marcos uit de 16e eeuw. León is ook bekend om zijn traditionele “fiestas”, zoals Pasen. De indrukwekkende processies in deze stad zijn officieel uitgeroepen tot Internationale Bezienswaardigheid, welke vele bezoekers uit binnen- en buitenland trekt.

Castrillo de los Polvazares

Het piepkleine stadje Castrillo de los Polvazares vormt onderdeel van de Ruta de la Plata, hier werden per muilezel-wagens graan, wijn, olie en stoffen uit Galicië naar Madrid gebracht. Velen handelaars werden rijk en bouwden grote huizen die nog in stadjes als Castrillo te zien zijn. Het is gelegen in een groen, glooiend landschap, een dromerige plaatsje met brede straten met keien geplaveid, oranje-rode bakstenen huizen met groene deuren en raamkozijnen. In de verte ligt de Teleno, de heilige berg die werd aanbeden door de Romeinen onder de naam Marte-Tileno. Het dorpje behoort tot historisch en cultureel erfgoed van Spanje.

Het Nationaal Park Monfragüe

Dit park, dat zich voornamelijk uitstrekt langs de randen van de rivier de Taag, is een van Europa’s belangrijkste roofvogelgebieden en uitgeroepen tot biosfeerreservaat. U vindt hier de grote concentraties van de Spaanse keizerarenden en monniksgieren. Op de steile rotswanden in het park broeden de vale gieren. Andere soorten die hier een onderkomen vinden zijn de dwergarend, havikarend, steenarend en slangenarend. Monfragüe is grotendeels voor publiek gesloten, maar er is een route opengesteld met speciale uitkijkpunten waarlangs de vogels gezien kunnen worden.

Sierra de Peña de Francia

Sierra de Peña de Francia met haar natuurreservaat de Valle de Batuecas ligt in de grensstreek met Portugal. Deze groene en lommerrijke bergen vormen een mooi contrast met de uitgestrekte en veel drogere dehesa van de Extremadura. Het is een paradijs voor wandelaars en rustzoekers met fraaie middeleeuwse bergdorpjes zoals La Arberca, dat in zijn geheel als nationaal monument is verklaard. Net er buiten ligt op 1732 meter hoogte het dominicaner klooster van Nuestra Señora de la Peña de Francia met een zeldzaam mooi uitzicht. Ook Miranda del Castañar, Candelario en Montemayor del Rio met haar prachtige kasteel aan de Ruta del Plata zijn een bezoek waard.

Cáceres

Cáceres Werelderfgoed stad, werd gesticht door de Romeinen in 25 voor Chr. Na de val van het Romeinse Rijk werd het bezet door de Visigoten. In de 8ste eeuw veroverden de Moren Cáceres. De Moren bouwden een stadsmuur en ca. 30 verdedigingstorens, waarvan de nog bestaande Bujaco toren de beroemdste is. Cáceres werd in de 13de eeuw heroverd door de christenen. In die tijd had Cáceres een Joodse wijk, waarvan nog delen zijn te zien. In de 16de eeuw verrezen deftige huizen en Renaissance paleizen. In de stadsmuur bevindt zich de poort Arco de la Estrella, de belangrijkste ingang naar oude stad van Cáceres. Meer dan tien torens domineren de historische wijk van Cáceres, begrensd door de Arabische muren.

Santiponce – Itálica

Het weinig indrukwekkende plaatsje Santiponce op 10 km van Sevilla herbergt enkele van de belangrijkste Romeinse ruïnes van Spanje, die van de ‘nieuwe stad’ van Itálica. Het was de eerste stad van de Romeinen in Iberia en de eerste buiten Rome geboren keizer, Trajanus, kwam er ter wereld. Enkele van zijn welgestelde tijdgenoten woonden er in opvallend ruime huizen van bijna 2.000 vierkante meter, waarvan het patroon van kamers in Itálica goed is te volgen. Veel van die kamers hebben prachtige mozaïeken op de vloer, soms deels verdwenen door toedoen van onverlaten die de mooiste delen roofden toen Itálica na de opgravingen nog niet zo goed beveiligd was. Maar ook in Itálica is het amfitheater de imponerende publiekstrekker, een enorme arena met een ovaal strijdtoneel van 47 bij 70 meter, waaromheen de helft van de tribunes voor 25.000 mensen nog overeind staat en waar de tunnels en verblijven van gladiatoren, slaven en notabelen goed bewaard zijn gebleven. Leeuwen waren te duur om de soms dagenlang durende spelen toentertijd betaalbaar te houden, dus werd er onder anderen met beren, stieren, everzwijnen en lynxen gevochten.

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: