Caldeirada – recept Portugese visstoofpot

Hoog tijd voor weer een fijn visrecept uit Portugal. Een verrukkelijke stoofpot die ook wel als een maaltijdsoep gegeten wordt. Ook gemakkelijk voor wanneer je met meer personen bent. Waar je prima mee te voorschijn kunt komen op een feestelijk diner, met wat meer soorten vis, mooi op het bord opgemaakt en gegarneerd met peterselie. Maar ook gewoon met de pan op tafel en een dik stuk brood om te soppen.

De vis wordt vaak met vel en graten en al in de pan gedaan wat het geheel nog lekkerder maakt maar dus wel even wat meer werk aan tafel oplevert. Maar, ons motto is: “Hoe langer samen aan tafel, hoe gezelliger!”

Wijntip
Drink er een fijn glas witte wijn uit de Alentejo bij en je waant je terug in het zonnige zuiden!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 kilo vis, gebruik een paar soorten zoals zeeduivel, kabeljauw, schelvis, makreel, zeebaars, heek, baars (vraag anders de visboer naar een mix van vis met een wat sterkere smaak zoals sardientjes, makreel, rog en wat mildere witvis)
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kilo aardappels
  • 4 a 5 super rijpe tomaten, ontveld
  • 2 rode paprika’s
  • 1, 5 a 2 dl (Portugese!) olijfolie
  • zout en peper 
  • 1 kleine chilipeper (optioneel)
  • 2 laurierblaadjes

Voorbereiding

Snij de vis in ongeveer even grote stukken, de uien in ringen, de ontvelde tomaten in stukken, de paprika’s in reepjes en de geschilde aardappels in plakken.

Bereiding van de Cadeirada

Neem een grote pan, doe er een klein scheutje olijfolie in,  en leg de uienringen ze op de bodem van de pan. Leg daarop een laag dikke plakken (geschilde) aardappelen. Daarna een laagje paprikareepjes, wat van de gekneusde knoflooktenen en een deel van de tomaten in stukjes. Dan komt een laag vis, daarna weer de groente en zo bouw je het gerecht op in laagjes. Stop de laurierblaadjes ertussen. Eindig met een laagje vis.

Kruid het gerecht met peper en zout en giet de olie erover (en eventueel witte wijn). Doe de deksel op de pan en kook het geheel op een laag vuur ongeveer 45 minuten. Schud de pan af en toe een beetje heen en weer. (en kijk of je eventueel wat water moet toevoegen). Dien de pan op zonder de inhoud verder door te roeren! Oftewel: ‘shaken, not stirred!’
Garneer desgewenst met wat peterselie of (vind ik nog lekkerder): koriander.

Variatietips op de visstoofpot

Giet er een scheut (droge) witte wijn bij voordat je het aan de kook brengt Voor wie van pittig houdt: ook heerlijk met een scheutje Piri-piri olie.

Heerlijk met verse (geroosterd) boerenbrood en olijfolie! Zie hier het recept voor zelfgemaakte Piri Piri olie 

De gemakkelijke en snellere (kindvriendelijke) versie

Grote stukken vis met vel en graat is hoe het eigenlijk hoort. Maar als het allemaal wat sneller moet(en je zit aan tafel met heel kieskeurige eters of kleine kinderen dan kun je dit visgerecht natuurlijk ook prima maken met wat (verse) visfilets!

Bom Apetite!

 

 

4 reacties

  • Bert zegt:

    In het recept staat de hoeveelheid paprika niet vermeld

  • beheerder zegt:

    Boa tarde Bert. Dank voor je opmerking! Er zijn talloze variaties mogelijk op dit gerecht.je kunt ook alle kleuren paprika gebruiken maar ik neem meestal twee rode paprika’s! Ik zal meteen de tekst aanpassen, dank!

  • Karien denil zegt:

    Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder paprika’s en peterselie er bij voegde, wel bovenop sardienen
    En een paar mossels ( op het einde want mossels zijn snel klaar. Ook laurier kan ik me niet voorstellen . …40 j geleden nog gegeten maar verlang er zo naar en zoek dus een goed recept, danku. Karien

  • Anne Middelkamp zegt:

    Hallo Karien, Dankjewel voor je reactie! Ik geloof dat er oneindig veel variaties op dit recept zijn net zoals bij de Bacalhau! Is je moeder Portugese?

geef een reactie

* verplichte velden