Recept Portugese Piri-Piri olie

Gebruik als marinade of als dressing!

Je kent misschien wel het gerecht kip piri-piri, zeker als je al een keer in Portugal bent geweest, maar ook in Nederland zie je steeds vaker gerechten met deze pittige rode pepertjes. De piri-piri één van de vele soorten chilipepers die we kennen. Paprika’s, jalapeño’s, habanero’s en de Spaanse peper zijn andere voorbeelden van chilipepers.  Oorspronkelijk komt de piri-piri uit Mexico en de andere landen in midden Amerika. De Portugese ontdekkingsreizigers brachten deze pepers in de 14e en 15e eeuw naar het westen en de oosterse landen waar pepers de basis vormen van bijvoorbeeld de Indiaanse curry.  

Het onderstaande recept hebben we gekregen van onze favoriete Portugese Foodblogger Nelson Cavalheiro. 

NB: Met Ardanza naar Zuid Portugal, weg van de massa?
Bekijk onze nieuwe Fly Drive 8 dagen Algarve!

 

Ingrediënten voor een fles Piri Piri Olie van 350 ml

* 4 verse, middelgrote rode pepers met zaden
* 8 grote gedroogde pepers
* 3 grote knoflooktenen
* 3 el whisky
* 1 tl citroenrasp  
* 1 el citroensap
* 2 el rodewijn azijn
* 5 laurierblaadjes
* 1 tl grof zeezout
* 1 el zwarte peperkorrels
* 250 ml extra vierge olijfolie

Bereiding Piri Piri olie, als marinade of dressing

Neem een (mooie) schone fles. Doe een paar van de gedroogde pepers en de laurierblaadjes (in grote stukken) en een knoflookteen ter decoratie in de fles. Hak de rest de de verse en gedroogde pepers (zonder steeltjes), de knoflook en de laurierblaadjes in kleine stukjes en fruit ze in een kleine beetje olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de whisky toe en zet het vuur laag. Doe dan de citroenrasp, azijn, zout, peperkorrels en de rest van de olijfolie er bij. Verwarm zachtjes tot het begint te bubbelen. Neem van vuur en laat iets afkoelen. Vul de fles met de olie en sluit af met de kurk of dop. (voorzichtig, heet!)
Na een weekje is de olie mooi op smaak!
Perfect om al je gerechten een pittig Portugees tintje te geven.
Gebruik als marinade of als dressing.

Tip! Ook leuk om een paar flessen te maken en deze weg te geven als cadeautje !

Meer Portugese en Spaanse recepten? Vraag hier de gratis Ardanza receptenkaarten aan!

 

 

3 reacties

  • aj zegt:

    Het ziet er goed uit, maar ik moet het eerst nog gaan maken.
    vr.groet aj.

  • Erik zegt:

    Even waarschuwen:
    “ Het voedingscentrum raadt ten zeerste af knoflookteentjes in olie te bewaren. Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken.”

  • beheerder zegt:

    Hola Erik, Dank voor je bericht. Gaat dit dan niet over verse, hele knoflookteentjes? In dit recept wordt de knoflook nl. gesnipperd en gebakken.

geef een reactie

* verplichte velden