Portugese Piri-Piri olie

Geef je gerechten pit!

Je kent misschien wel het gerecht kip piri-piri, zeker als je al een keer in Portugal bent geweest, maar ook in Nederland zie je steeds vaker gerechten met deze pittige rode pepertjes. De piri-piri één van de vele soorten chilipepers die we kennen. Paprika’s, jalapeño’s, habanero’s en de Spaanse peper zijn andere voorbeelden van chilipepers.  Oorspronkelijk komt de piri-piri uit Mexico en de andere landen in midden Amerika. De Portugese ontdekkingsreizigers brachten deze pepers in de 14e en 15e eeuw naar het westen en de oosterse landen waar pepers de basis vormen van bijvoorbeeld de Indiaanse curry.  

Het onderstaande recept hebben we gekregen van onze favoriete Portugese Foodblogger Nelson Cavalheiro. 

Ingrediënten voor een fles van 350 ml

* 4 verse, middelgrote rode pepers met zaden
* 8 grote gedroogde pepers
* 3 grote knoflooktenen
* 3 el whisky
* 1 tl citroenrasp  
*1 el citoensap
* 2 el rodewijn azijn
* 5 laurierblaadjes
* 1 tl grof zeezout
* 1 el zwarte peperkorrels
* 250 ml extra vierge olijfolie

Bereiding

Neem een (mooie) schone fles. Doe een paar van de gedroogde pepers en de laurierblaadjes (in grote stukken) en een knoflookteen ter decoratie in de fles. Hak de rest de de verse en gedroogde pepers (zonder steeltjes), de knoflook en de laurierblaadjes in kleine stukjes en fruit ze in een kleine beetje olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de whisky toe en zet het vuur laag. Doe dan de citroenrasp, azijn, zout, peperkorrels en de rest van de olijfolie er bij. Verwarm zachtjes tot het begint te bubbelen. Neem van vuur en laat iets afkoelen. Vul de fles met de olie en sluit af met de kurk of dop. (voorzichtig, heet!)
Na een weekje is de olie mooi op smaak!
Perfect om al je gerechten een pittig Portugees tintje te geven.
Gebruik als marinade of als dressing.

Ook leuk om een paar flessen te maken en deze decembermaand weg te geven als cadeautje !

(Tip: Ardanza heeft dit gerecht ook als recept-kaart, om weg te geven! Wil je een setje laat het ons dan weten via info@ardanza.nl !)