Cultureel Catalonië

 Penedes, Barcelona en Empordá

We zijn weer terug van een ontspannen en heerlijke vakantie in Catalonië. De uitgebreide documentatie die vooraf is toegezonden was erg handig vooral de routebeschrijving naar hotel en appartement heeft ons zeer geholpen, omdat beide locaties nogal geisoleerd liggen en er geen uitgebreide bewegwijzering is. Op de heenreis hebben we overnacht in Collioure (catalaans Frankrijk) en daar kennis gemaakt met de streekdans de Sardana met de typische muziek. Een echt volksfeest waaraan veel inwoners spontaan meededen, ondanks de ingewikkelde danspasjes. We hebben vanuit twee locaties een gedeelte van Catalonie bezocht.

Les Gunyoles

Het hotel ligt in een klein rustig dorpje onder Barcelona en heeft een fantastisch uitzicht over de vallei met druivenstokken voor de wijnbouw. Martin en Marian Badoux zijn erg vriendelijk en gastvrij en doen alle moeite om het hun gasten naar de zin te maken en typische streekgerechten aan te bieden. Ze hebben het honderden jaren oude gebouw fantastisch opgeknapt en voorzien van 5 royale en luxe hotelkamers. Tijdens ons bezoek waren er ook andere Nederlanders en Britten waarmee we gezellig hebben gesproken en gegeten. Vanuit het appartement zijn we per trein 2 dagen naar Barcelona geweest en per “turistic” bus de stad verkent. Dag 1 de noordroute en dag 2 de zuidroute. Er is veel te zien en we hebben een uitgebreide eerste indruk opgedaan van de Gaudi gebouwen, Miro, de zeekant en de binnenstad. Ook het historisch museum van Catalonië hebben we bezocht voor de cultuur van dit gebied dat erg chauvinistisch is en pas na de dood van Franco in 1985 en Olympische Spelen van 1992 is opgebloeid.

Barcelona

Barcelona is druk met verkeer en talloze toeristen, waaronder veel Nederlanders. Aan het eind van de dag terug naar de rust van het hotel, waar we eigenlijk te kort zijn geweest (3 nachten), omdat we per fiets het gebied nog wilden verkennen en nog enige uitstapjes naar andere plaatsen wilden maken incl. een bezoek aan de wijnkelders. Wellicht voor een volgende keer. Op de weg naar de volgende bestemming in Fontclara – ten noorden van Barcelona – zijn we langs het klooster van Montserrat gereden. Toeristisch (veel souvenierwinkels), maar zeer indrukwekkend omdat de zwarte Madonna veel aanhangers kent. En bedevaartsoord in een ruige bergketen.

Fontclara

Ook een mooi oud gerestaureerd gebouw met een kwetterende kolonie mussen. Het appartement is smaakvol ingericht en er is zelfs in een woontijdschrift over gepubliceerd. Het ligt in een rustig dorpje omgeven door akkerland en rijstvelden. De rijst van Pals smaakt bijzonder. Het gebied is toeristischer dan Les Gunyoles, omdat het merendeel van de gebouwen als toeristisch verblijf is ingericht. De eigenaresse/verhuurder is een jonge vrouw die haar best deed om alles zo goed mogelijk te regelen en gelukkig ook enige woordjes Engels sprak. Het appartement is een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan Girona, Fiqueres en de (veelal toeristische) kustplaatsen. Dichtbij liggen enige mooie middeleeuwse stadjes met smalle straten (Pals, Palau Sator ed), die we per fiets hebben bezocht. Het bezoek aan Dali in Fiqueres was erg druk maar wel de moeite waard. Er zijn nog 2 Dali locaties te bekijken in de nabijheid, maar daar zijn wij niet aan toe gekomen. Wel hebben we een opgraving bezocht bij Empuries waar een Griekse en een Romeinse stad zijn blootgelegd.

Het was eind mei al erg mooi weer (25-30 C) dus ook dat zat mee. Ondanks de lange reis per auto (3200 km) zijn we zeer ontspannen thuisgekomen.

Vr. gr. Rolf van Acquoy en Mariette Vossen.

Woerden, mei 2005

 
 
 

Tip een vriend