Carmona, het sterke zusje van Sevilla

Carmona zie je al van ver liggen, de vierkante kantelen van de stadsmuur en de burcht, en nóg hoger, de ranke spitse toren van de Iglesia de Santa Maria. Carmona. Wij waren er nog nooit geweest ook al ligt het maar op 30 kilometer van Sevilla.

Naar Carmona met een missie!

Carmona, ‘de sterkste stad van la Bética’, in de woorden van keizer Julius Caesar, streeft er naar Unesco werelderfgoed te worden. Met haar compacte, historische binnenstad, pleintjes met palmbomen, fraaie barokke kerken en paleizen op een heuveltop met weids uitzicht op de vallei van de rivier de Corbones, een oneindig landschap van granen en olijfgaarden is het wat mij betreft een uitstekende kandidaat.

Het ‘Kerkje in Carmona’ uit een oud fotoboek

Een bezoek aan Carmona stond al lang op ons verlanglijstje, maar nam een bescheiden plaats in. Er was echter een reden waarom we er beslist eens naar toe moesten. En dat kwam zo:
Bijna 25 jaar geleden, toen Arco en ik besloten dat we een reisorganisatie zouden beginnen, vroegen we bevriende ontwerper Lútsen Stellingwerff om de huisstijl voor Ardanza te ontwerpen. Dat leverde een prachtige website, visitekaartjes en briefpapier op.

Dat drukwerk gebruiken we nog steeds! Op mijn visitekaartjes staat een kerkje en een palmboom. Lútsen gebruikte een foto uit een heel oud fotoboek van Spanje met de titel: ‘Kerkje in Carmona’

Nu gingen we kijken of dat kerkje er nog steeds stond en of we het punt konden vinden waar vandaan lang geleden die foto was genomen! Maar daarover later meer!

 

Carmona, een eerste kennismaking

Carmona ligt op een heuvel in de weidse vlakte tussen Sevilla en Córdoba, vanwege haar hogere ligging was het van oudsher een belangrijke vesting in het zuiden van Spanje. Rome bestempelde deze stad als een van de belangrijkste vestingen van Bética. Na hen bouwden de Moslims burchten op de Romeinse funderingen als afbakening van hun grondgebied, en, na de ‘Reconquista’, de ‘herovering’ van de Christenen werden hier renaissance en barokke kerken en paleizen gebouwd. Carmona is de meest zuidelijke stop van de ‘Ruta de la Plata‘ – de oude Romeinse handelsroute van Noord naar Zuid Spanje.

Over de stadsmuren lopen

De oude stad ligt achter monumentale poorten. De bekendste en drukste is de ‘Puerta de Sevilla’, onderdeel van het ‘Alcázar’ – de burcht waar nu de ‘Oficina de Turismo’ van de stad is. Hier kun je wandelen over de borstwering en langs de kantelen en een van de torens beklimmen. Vanaf dit hoge punt heb je een geweldig uitzicht over de stad en de klokkentorens van de barokke kerken, waar de verschillende wijken van de stad naar vernoemd zijn.

Carmona, met ongeveer 28.000 inwoners, is een plaatje van een stad. Trek minimaal een dag uit om te dwalen door de smalle, witgekalkte steegjes, langs de kleine pleintjes en statige lanen met negentiende-eeuwse herenhuizen, koekjes van de nonnen te kopen en uitgebreid te lunchen op het Plaza de San Fernando. Dit ronde plein lijkt op een Castiliaanse ‘Plaza Mayor’. Hier vlakbij is de vierkante Plaza de Abastos, met haar zuilen en dezelfde typische Castiliaanse uitstraling. 

Tien kerken en zes kloosters

Maar Carmona is overduidelijk, authentiek Andalusisch, met haar geplaveide straatjes, aristocratische paleizen versierd met azulejos, patio’s met waterbronnen, citroenboompjes en geurige jasmijn. Vlakbij de Plaza de San Fernando liggen de kloosters van Santa Clara en La Concepción, waar heerlijke zoetigheden gebakken woorden die je door een draai-luikje kunt bestellen. 

In het stadhuis van Carmona wordt een van de Romeinse mozaïeken tentoongesteld die de stad beroemd hebben gemaakt. De Gotische Santa Maria kerk is gebouwd op de fundamenten van de grote Aljama Moskee van de stad en restanten van het Romeinse forum. De oude minaret is nu een klokkentoren en op de Moorse binnenplaats, omringd door zuilen, staan sinaasappelbomen. 

Het museum van Carmona, dat is ondergebracht in het paleis van Marquez de las Torres, koestert de rijke plaatselijke geschiedenis en is op zichzelf al een prachtig monument. 

Logeren in de burcht van Pedro ‘de Wrede’

Wij kwamen net na de middag aan in Carmona en hebben onszelf ingecheckt in de imponerende Parador van Carmona, op het hoogste punt van de stad. Deze prachtige Parador is gesitueerd aan de ‘Plaza de Armas’, de binnenplaats van de oude burcht van Carmona en omgeven door de restauraties van het primitieve fort uit de 14e eeuw van Rey Don Pedro I, bijgenaamd ‘El Cruel’ – de Wrede, die van deze stad een van zijn voornaamste verblijfplaatsen maakte. 

En nu: op zoek naar ‘ons’ kerkje!

De ontvangst aan de balie van de Parador was uiterst vriendelijk en behulpzaam en we kregen een fijne kamer met prachtig uitzicht over de groene vlakte. Beneden aan de voet van de burcht is een fraai aangelegde tuin met een groot zwembad en heel, heel veel vogeltjes. Wat een zalige plek!

Aan de balie liet ik mijn visitekaartje zien en men wist meteen waar ik dit plaatje kon vinden. Op pad dus!  ‘Mijn’ prachtige kerkje heet de “La Iglesia del Divini Salvador’. Het was helaas niet open maar niets kon mijn dag stukmaken! De foto’s hieronder zijn vanaf de Plaza de San Fernando. Mooi hè?

Wat te zien in Carmona

  1. Alcázar de la Puerta de Sevilla
    Het Alcázar herbergt het ‘Oficina de Turismo’ en dit is het vertrekpunt om Carmona van bovenaf te leren kennen. Je kunt de torens beklimmen en de “camino de ronda”  lopen.
  2. Klooster van Sant Clara
    Een bezoek omvat het museum, de kerk, het koor, de kloostergang en het uitkijkpunt van de toren. Er worden huisgemaakte koekjes verkocht via een draaischijf in de poort. www.clarisacarmona.com
  3. Iglesa de Santa Maria
    Deze kerk is de belangrijkste vertolkers van Carmona’s religieuze architectuur. De kapellen aan de zijkant zijn in gotische stijl en genoemd naar de belangrijke families die deze kerk hebben gesticht. Van belang zijn het hoofdaltaarstuk, de sacristie, het houtsnijwerk van de Maagd van Gracia, beschermheilige van de stad, het sterrengewelf van de koepel, de Visigotische liturgische kalender die op een zuil op de binnenplaats is gegraveerd en de schilderijen van Zubarán en Bocanegra in de permanente expositieruimte.
  4. Museo de Carmona
    Het museum van Carmona is ondergebracht in het paleis van Marquez de las Torres, het koestert de rijke plaatselijke geschiedenis en is op zichzelf al een prachtig monument. museociudad.carmona.org
  5. Alcazar de Arriba
    De oude burcht van Carmona ligt op het hoogste punt van de stad, met een spectaculair uitzicht. Hier vind je de restauraties van het primitieve fort uit de 14e eeuw van Rey Don Pedro I, bijgenaamd ‘El Cruel’ – de Wrede, die van deze stad een van zijn voornaamste verblijfplaatsen maakte. De toegang tot het complex is via een dubbele hoefijzerboog. Aan de Plaza de Armas, paradeplaats, bevindt zich de Parador.
  6. De Necropolis van Carmona
    Hoewel de vroegste herinnering aan de stad teruggaat tot de Kopertijd, bouwden eerst de Carthagers en later de Romeinen een van de meest welvarende steden van de eerste eeuwen van onze jaartelling. De graftombes van de ‘El Elifante’ en Servilia, twee van de meest bezochte plaatsen aan de rand van de stad, dateren uit de tijd van het Keizerrijk. Daarnaast ligt de ‘Via Augusta’, de weg die Córdoba en Sevilla verbond met de andere steden van Hispania.

Veel meer informatie en tips vind je op de website van Turismo de Carmona

Ardanza brengt je naar Carmona!

 

 

 

 

2 reacties

  • Hans de Herder zegt:

    Dag Anne wat een leuk verhaal over dat fotoboek en het kerkje. Als mede oprichter van het Nederlands Fotomuseum ben ik wel erg benieuwd welk fotoboek, of nog beter wie de fotograaf was. Er liggen veel archieven van fotografen in het museum waaronder ook van reisfotografen dus het negatief ( en een afdruk) op te vragen is, kortom nieuwsgierig! Hartelijke groet, Hans en Josephine

  • Anne zegt:

    Hola Hans! Ja- mooi verhaal he, van dat fotoboek. Dit is echter bijna 24 jaar geleden en ik heb helaas echt geen idee meer welk boek dat was! Ik kan maar zó zijn dat we dat toen uit de bibliotheek in Utrecht geleend hebben…

geef een reactie

* verplichte velden