Recept Garbanzos con Espinacas
Ik beloof het, dit wordt een van je favoriete vegan/vegetarische tapa recepten deze winter. Nu het buiten guur en koud is, is er niks troostrijker en humeurverbeterends om je mee te nestelen op de bank dan deze knuffel in een kom: Kikkererwten met spinazie uit Sevilla !
(Ook lekker wanneer de zon schijnt hoor…)
Gezond. Goedkoop en vooral verrukkelijk, Sabroso!
Recept Kikkererwten met spinazie uit Sevilla
Je kunt dit tapa gerecht, wat je in heel Andalusië op de kaart kunt vinden, met zowel diepvries spinazie maken als met verse. Ik vind beide variaties lekker maar met verse spinazie er net iets leuker uitzien. Daarnaast deed ik er, voor de kleur en smaak, een blikje tomatenblokjes door. Officieel is dit een tapa die je niet met een lepel, maar met een vork eet maar dat mag je van mij zelf bepalen.
Meer vegetarische tapas vind je hier!
Variaties op dit tapa gerecht: met tomaat, ei of vis
Er kan aan deze tapa naast tomaat, ook gebakken ei of kabeljauw aan toegevoegd worden, die smaken gaan goed samen maar dat is dus niet nodig. Neem er in ieder geval een snee boerenbrood met een mooie olijfolie bij, ook lekker om je kom mee uit te vegen!
Ingrediënten Garbanzos con espinacas
- 400 g kikkererwten (gedroogde of uit pot/blik)*
- 500 g verse spinazie of 400 gr diepvries spinazie
- 1/2 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- ½ tl. snuifje komijn
- ½ tl. gemalen koriander blikje
- Blik 400 gr. tomatenblokjes (optioneel)
- Zout en witte peper
- Olijfolie extra vierge
*Tip: koop nou niet van die belachelijke, dure, ienemiene kleine blikjes kikkererwten van een Frans merk uit de supermarkt. Zoek gedroogde kikkererwten van goede kwaliteit, week ze minimaal 8 uur in 3x zoveel water, (100 gram is dan 300 ml.) en kook ze in een uurtje of anderhalf. Veel lekkerder én je bespaart je een hoop geld!
NB: de kooktijd kan variëren naar soort, kwestie van proberen. Té gaar zijn ze niet gauw, kikkererwten behouden goed hun vorm.
Bereiding kikkererwten met spinazie tapa
Eerst maak je de ‘sofrito’, de basissaus. Doe een scheutje olie in een pan met een dikke bodem en verhit het op een heel laag vuur. Wanneer de olie heet is, voeg je de fijngehakte teentjes knoflook toe. Laat ze hier ongeveer 2 minuten bakken. Doe er vervolgens de gesnipperde ui bij, en breng op smaak met zout en peper. Roer alle ingrediënten door elkaar en laat het geheel ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje garen. Zodra dit klaar is, voeg de verse spinazie toe (of de diepvriesspinazie, de je eerst ontdooid en uitgelekt hebt).
Zet het vuur wat hoger en schep de spinazie regelmatig om. Voeg, wanneer de verse spinazie geslonken is, een theelepel zoete paprikapoeder, korianderpoeder en een snufje gemalen komijn toe. Meng alles door elkaar en doe de gare kikkererwten (zie boven) en de tomatenblokjes erbij. Nogmaals mengen, afdekken en nog een minuut of 10 laten koken. Voeg naar smaak meer zout toe.
Garbanzos con Espinacas als tapa of als lunch / bijgerecht
Dien op in leuke schaaltjes waneer je het als tapa serveert of in kommen als lunch- of bijgerecht.
Buen provecho!
NB: Ardanza brengt je naar Sevilla om deze tapa ter plekke te gaan proeven!
geef een reactie
* verplichte velden