Wandeling langs het Flysch van Baskenland

In Baskenland vind je aan de kust een bijzonder landschappelijk fenomeen: Het 50 miljoenen jaren geleden gevormde ‘Flysch’.  Langs deze spectaculaire kust kun je een prachtige wandeling van een uur of 4 maken, ik beschrijf hem hieronder!

Flysch: de geschiedenis van de planeet laagje voor laagje blootgelegd

Het Flysch landschap in Baskenland  is een geologisch paradijs wat sinds 2015 tot Unesco Geoparken behoort. Unesco benoemt het als “Spectaculaire kustformaties die de verschillende hoofdstukken van de geschiedenis van de planeet markeren.”

Flysch, spectaculaire kustformaties

Flysch is het landschap van een opeenvolging van kliffen en gesteentelagen van miljoenen jaren oud. Het is een afwisseling van harde rotsen met ander, zachter gesteente wat grotendeels geërodeerd, vandaar het ‘laagjes-achtige’ uiterlijk. Het Flysch van Baskenland is ongeveer 50 miljoen jaar geleden gevormd, na de botsing van de Iberische en de Europese tektonische platen, waardoor de Golf van Biskaje ontstond. Sedimenten van de zeebodem werden vervormd, waardoor de Pyreneeën en de verticale lagen van het flysch ontstonden. Tenslotte verrezen de kliffen de je vandaag de dag kunt bewonderen.

Ga met Ardanza Reizen naar Baskenland, La Rioja en Navarra!

Talaia wandeling tussen Zumaia en Deba

Onvergetelijke wandeling langs 50 miljoen jaar geologische geschiedenis

Duur: 4 uur
Lengte: 14 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Hoogte: 183 meter
Totale hoogte: 649 meter
Start en Finish: Zumaia – Deba
Soort route: Lineair (je kunt vanaf beide kanten beginnen)
Praktisch: je kunt met een treintje terug naar je startpunt! 

Bezienswaardigheden onderweg Talaia wandeling tussen Zumaia en Deba

  • Santa Katalina Hermitage
    Vanaf het hooggelegen kapelletje Santa Katalina heb je prachtig panoramisch uitzicht over de Baskische kust. De geschiedenis van het kerkje gaat terug tot 1539 en in het verleden werden hier missen en pelgrimstochten gehouden ter ere van Santa Catalina en San Juan.
  • Mendatagaina
    Mendatagaina is een uniek uitkijkpunt gelegen tussen de twee belangrijkste geologische zones van de biotoop. In het westen liggen de zwarte flysch lagen parallel aan de kustlijn, wat resulteert in homogene erosie. In het oosten staat de kalkrijke en zanderige flysch loodrecht op de kliffen.
  • Aitzuri grotten
    De Aitzuri grotten, gelegen aan de voet van de gelijknamige kaap, zijn twee indrukwekkende grotten met grote ingangen van ongeveer 15 meter breed en 20 meter hoog. Door erosie zijn deze grotten ontstaan langs breuken in verschillende richtingen.
  • Andutz-breuk
    De Andutzbreuk is een van de belangrijkste tektonische uitingen in het geopark en is vooral zichtbaar bij Mendata. Deze breuk scheidt twee grote flysch-eenheden in het geopark: de zwarte flysch in het westen en de Krijt-Tertiaire sequentie in het oosten. Dit contrast creëert een van de meest spectaculaire kliffen in het geopark, bekend als de Aitzuri wand.
  • Sakoneta getijdenplatform
    De baai van Sakoneta heeft een van de mooiste flyschformaties tussen Deba en Zumaia. Op de kliffen staan de lagen, die oorspronkelijk horizontaal waren, nu verticaal. Dit als gevolg van interne aardverschuivingen die 40 miljoen jaar geleden plaatsvonden tijdens de Alpiene gebergtevorming.
  • De Hermitage van San Sebastián in Elorriaga
    Deze Hermitage speelde een belangrijke rol op de Camino de Santiago en volgens historische referenties gaat de geschiedenis terug tot de 10e-11e eeuw. Binnen vind je een romaanse doopvont, een beeld van de Maagd Maria uit de 13e-14e eeuw en twee kleine beelden van San Roke en San Sebastián.
  • Algorri strand
    Afgelegen, verborgen en veel minder bekend dan de andere stranden van Zumaia is het rotsachtige Algorri strand, wat onderloopt bij vloed. Vanwege de grote schoonheid is het echter zeker een bezoek waard, vooral in de zomer als de zon ondergaat boven het verre Matxitxako
  • Itzurun Strand
    Het strand van Itzurun ligt in de schaduw van de hermitage van San Telmo, beschermheilige van de zeevaarders. Vanaf het donkere zand heb je een fraai uitzicht op de kust van Bizkaia tot Matxitxako.

 

Itzurun strand

Beschrijving van Talaia wandeling tussen Zumaia en Deba in Baskenland

  1. De wandelroute begint naast het stadhuis van Zumaia en door smalle straatjes naar de parochiekerk. Vanaf hier daal je via een trap af naar de Calle San Telmo. Vervolgens ga je verder naar de gelijknamige hermitage, gelegen op de kliffen van het Itzurun strand. Je eerste adembenemende uitzicht op de kliffen en de zee!
  2. Nadat je van het uitzicht hebt genoten, begint een zachte afdaling die je bijna naar de kust brengt. Vanaf hier gaat de route via een smal pad omhoog en kom je in een kleine vallei. De klim bereikt zijn hoogtepunt wanneer je de weg bereikt die vanuit Zumaia komt en die naar de nabijgelegen landerijen Andika Zahar en Andika Berri leidt.
  3. Vanaf deze boerenhoeves volg je kort de geasfalteerde weg en neem je vervolgens het onverharde pad naar de smalle Etarte-pas. Het stijgende pad brengt je naar Galarretako Zabala, in het gehucht Elorriaga, waar een picknickplek is. Neem even tijd om de Hermitage van San Sebastián te bezoeken.
  4. Na Elorriaga leiden borden je naar een vallei in de buurt van Txakotegain en Sorazumendi. Als je afdaalt, ga je in de richting van de boerderijen Arantza Goikoa en Arantza Bekoa. Vanaf hier daalt het pad bijna tot aan de kustlijn en steek je het kleine riviertje Errotaberri naar Sakoneta.
  5. Vanaf Sakoneta klimt het pad naar de gelijknamige boerderij, waar je een spectaculair uitzicht hebt op de baaien van Sakoneta en Mendata. Je daalt af in de richting van de spoorrails, passeert de tunnel en gaat in de richting van de Mendata boerderij.
  6. Als je het pad parallel aan de kust volgt, zie je de westelijke zijde van de imposante rotsmassa van Aitzuri. Daal af langs het pad naar het Atalaia en vervolgens Aitzuriaurre, om uiteindelijk de Arronamendi-vallei te bereiken. Vanaf hier gaat het pad omhoog tot je bij de N-634 uitkomt, vlakbij het panoramische uitkijkpunt “La Salve”.
  7. Steek de houten loopbrug over naar de Santa Catalina Hermitage. Een mooi moment voor een welverdiende pauze met fraaie uitzichten. Volg het pad dat je naar de boerderijen Etxeberri en Iparragirre brengt.
  8. NB: Ga niet naar beneden via het pad langs de klif, deze is afgesloten en gevaarlijk. Nadat je deze boerderijen bent gepasseerd, ga je verder over het pad dat is gemarkeerd met rode en witte GR-borden en daal je af tot het verharde pad naast de Hermitage San Roke en naar het centrum van Deba.

Een korte impressie van de wandelroute van Zumaia naar Elorriaga:

Ga met Ardanza Reizen naar Baskenland, La Rioja en Navarra!

 

 

geef een reactie

* verplichte velden