Kleine regio, groot wijnland
Niet ver van Logroño, bij de stad Haro, komen twee rivieren samen: De machtige Ebro, hier nog een vrij bescheiden stroom die vanuit de Cordillera Cantábrica geleidelijk afdaalt en uiteindelijk uitmondt in de Middellandse zee, en het smalle stroompje Rio Oja, Die twee woorden samen vormen de naam van deze regio, die vooral bekend is onder wijnliefhebbers: Rioja. De Fransen hebben in de jaren 7o van de 19e eeuw de wijnbouw-kennis naar dit Ebro-dal gebracht en en La Rioja plukt er letterlijk en figuurlijk de vruchten van.
Divers en kleurrijk
La Rioja grenst aan vier autonome regio’s: aan het noorden Baskenland en Navarra, aan de oostkant Aragón en in het zuiden Castilla y León. met zeer diverse landschappen en indentiteit: La Rioja heeft van elk van deze regio’s een stukje en dat maakt het een heel diverse en afwisselende regio qua landschap en cultuur. De gastronomie, de stilte, de vruchtbare en kleurrijke natuur, de lokale feesten, de plechtige processies, de pelgrimsroute naar Santiago, de geweldige wijnen; het maakt een bezoek aan deze regio absoluut de moeite waard.
Geschiedenis
In de middeleeuwen, toen de pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela duizenden bedevaartgangers uit heel Europa op de been brachten en zowel de islamitische als christelijke koninkrijken verwikkeld waren in onderlinge strijd werd La Rioja betwist door Castilla, Navarra en Aragón. Nadat het Spaanse territorium in de 15 eeuw herenigd werd door Isabel en Fernando, de Katholiek koningen is La Rioja nog meerdere keren door de fransen bezet maar dit waren geen slechte jaren en het vee, de landbouw, de weverij en de wijnbouw stonden garant voor een goed gedekte dis. Halverwege de vorige eeuw trokken veel mensen naar de steden en raakte het platteland langzaam ontvolkt. La Rioja werd in 1982 uitgeroepen tot een autonome gemeenschap
Cultuur
La Rioja heeft interessante steden, middeleeuwse dorpjes, kastelen, monumenten en kloosters. Hieronder een paar van de belangrijkste:
De steden Haro (‘hoofdstad van de wijn’), Logroño en Laguardia, Calahorra en Nájera, de middeleeuwse dorpjes Escaray en Santo Domingo de Calzada, de kloosters van Suso en Yuso. Kleurrijke feesten zijn de oogstfeesten in september, met druiven pletten, praalwagens, optochten en natuurlijk wijnproeverijen. op 12 mei vinden de Fiestas de Santo Domingo de la Calzada plaats met processies, dansen en feesten in verschillende dorpen in de omgeving. In Haro vindt op 29 juni de “Batalla del Vino” plaats, waar men elkaar met wijn te lijf gaat. De zeer oude steltendans de “Danza de los Zancos” vindt plaats op 22 juni, de dag van de heilige Magdalena.